NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut)

Het Nederlands Woning Waarde Instituut, afgekort NWWI is een onafhankelijk, landelijk taxatie-instituut dat geldt als keurmerk voor taxateurs. Financiers, hypotheekintermediairs en consumenten kunnen bij het NWWI of een ander validatie-instituut (Taxateurs Unie, TVI, iValidatie) terecht voor transparante informatie over de waarde van woningen. Het NWWI controleert en valideert een taxatierapport waardoor deze wordt geaccepteerd door het NHG en alle hypotheek geldverstrekkers.

Een NWWI-woningtaxatie... kies voor zekerheid en kwaliteit
U wilt een woning (ver)kopen, uw woning verbouwen of uw hypotheek oversluiten. Belangrijke financiële beslissingen in uw leven. Daarom wilt u precies weten waar u aan toe bent en welke risico’s u loopt. Om inzicht te krijgen in de waarde van de woning, laat u een taxatie uitvoeren. Het is belangrijk dat u erop kunt vertrouwen dat deze taxatie klopt omdat die als zekerheid dient voor uw hypotheek.

Wat is het NWWI?
Het Nederlands Woning Waarde Instituut is een keurmerk voor woningtaxaties. Het NWWI zorgt ervoor dat elke taxatie volgens duidelijke richtlijnen tot stand komt. Taxateurs die zijn aangesloten bij het NWWI, moeten aan strenge voorwaarden voldoen. Ze kennen de regio en leveren u een leesbaar, betrouwbaar taxatierapport.

Waarom een NWWI-taxatie?
Het NWWI bewaakt de kwaliteit van zowel de taxatie als de taxateur door voortdurend te controleren. En omdat de taxateur verplicht is zijn taxatie goed te onderbouwen, is ook voor u zichtbaar hoe de getaxeerde waarde tot stand is gekomen. Een NWWI taxatie beschermt u zo tegen een onjuiste waardebepaling. NHG stelt ook verplicht dat het taxatierapport wordt gecontroleerd.

Zo werkt het
Taxaties met een NWWI keurmerk zijn opgebouwd via een heldere methode. Het NWWI heeft daarvoor betrouwbare taxatieproducten ontwikkeld. De taxateur toetst de waarde van uw woning aan de hand van drie verschillende waardebronnen en geeft precies aan in welk opzicht uw woning daarvan afwijkt. In een overzichtelijk en begrijpelijk taxatierapport leest u dit allemaal terug.

Taxatierapport aanvragen?
Als consument kunt u via het aanvraagformulier op deze website een NWWI / NHG taxatieopdracht laten uitvoeren. Kies rechtsboven voor 'taxatie aanvragen'.

Kosten
Als u een NHG / NWWI taxatie / taxatierapport via deze website aanvraagt is het tarief: € 405,- inclusief btw en andere kosten. In dit vaste taxatie tarief zijn dus ook de kosten opgenomen die het NWWI keurmerk de taxateur in rekening brengt. Met dit bedrag houdt het NWWI de kwaliteit van de taxatierapporten op peil. De taxateur draagt de NWWI bijdrage af aan het NWWI.

Betrokken organisaties
Het NWWI wordt branchebreed gedragen. De oprichting is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en vastgoeddeskundigen (NVM), Vereniging VBO Makelaar (VBO), de Organisatie van Financiële Dienstverleners (OvFD), ABN Amro Hypotheken Groep, Obvion en Achmea Hypotheekbank.